Різдвяна вечеря наших предків формувалася століттями, і до наших днів збереглася важлива традиція, дотримуючись якої у багатьох оселях на Різдво готують 12 страв. Їх кількість відповідає кожному місяцю року, також воно дорівнює числу апостолів Христа. У цьому матеріалі ми розповімо вам, які страви можна приготувати на Свят вечір (так називають Святий вечір або Святвечір у народі) або Різдво 2017 для всієї родини, продовжуючи дотримуватися важливих різдвяних звичаїв.
Кожна з 12 страв на Святвечір - така назва різдвяної вечері більше знайома нашим батькам - має своє значення. І хоча майже в усіх сучасних сім'ях є свій уклад у підготовці святкового застілля, багато хто продовжує дотримуватися традиції, які передавалися їм з покоління в покоління. Можливо, перерахування 12 страв на Різдво, які готували наші предки, зможе надихнути вас на рішення про те, які страви приготувати на Свят вечір.
Перед тим, як подати на стіл 12 різдвяних страв, під скатертину господиня клала зубчики часнику. Він повинен був відігнати нечисту силу. Всі члени сім'ї в різдвяну ніч повинні перебувати вдома. Обов'язковою для кожного було спробувати всі 12 страв на столі.
Подавала на стіл страви дружина, а всім іншим під час вечері не можна було говорити, вставати і пити воду або різдвяний узвар, щоб під час жнив не хотілося пити. Якщо хтось чхав, це було на щастя. Всі їли з однієї миски і пили з однієї чашки - вважалося, що поки будуть так робити, в будинку буде любов і єдність. У деяких селищах після вечері ложки зв'язувалися, щоб весь рід протягом наступного року тримався разом.
На приготування різдвяної вечері не можна було позичати гроші. Господиня виходила з тих запасів, які були вдома. Сім'я дякувала минулому року і просила всі сили природи про допомогу і врожайності в наступному році. Свят вечір не був демонстрацією товстого гаманця, в цей день головне багатство сім'ї виявлялося в злагодженості роботи при підготовці до Різдва і повазі один одного.
Кутя
Кутя - головна з 12 різдвяних страв Святого вечора. Вік рецепта куті можна вимірювати століттями. Наші предки вірили, що починаючи трапезу з куті, люди таким чином дбали про душі померлих. Вважалося, що в той момент, коли людина їсть пшеничні зерна з медовою водою, душі в потойбічному світі також відчувають насолоду і радість.
Цілі зерна пшениці в куті на Різдво символізували життя, яке проходить і знову відроджується. Мак (одними з його значень були сон і смерть) уособлював душі померлих, а мед був символом радості від доброї вістки народження Христа. Тому різдвяні страви на столі щорічно очолює кутя.
Хліб
Особливу увагу господиня приділяла хлібу та пиріжкам - їх теж зараховують до 12 різдвяних страв. Для випікання різдвяного хліба присвячували окремий день. Хліб був символом врожаю і життя. Була традиція запікати в хліб символи, які приносили б удачу, багатство і захищали від невдач: часник, горох, дрібні монети і т.п.
Вінегрет
Серед 12 різдвяних страв повинні бути холодні салати, які можуть стати альтернативою гарніру. Тому багато хто воліє заготовлювати вінегрет з відвареного буряка, картоплі, квасолі, моркви, а також квашеної капусти або солоних огірків. І, що обов'язково, додають туди зелену або ріпчасту цибулю.
Узвар
Якщо ви хочете врахувати всі страви, які готують на Різдво, то рекомендуємо не пропустити узвар - його не зможуть замінити ніякі газовані або інші готові напої. А напою, який би підходив до святкової куті краще, ніж узвар просто не існує. Для того, щоб приготувати узвар, господині завжди використовували сушені яблука і груші, а особливо цінувалися дикі плоди. Наші предки вірили, що саме в цих фруктах міститься сонячна енергія.
Щоб дозріти яблуку або груші, а потім висушитися на сонці, їм потрібні були теплі сонячні промені. Можливо, в грудні і січні, коли дні найкоротші в році, цей напій служив зверненням до Сонця. За допомогою нього наші предки просили у світила додаткових сил і сонячного світла в своє життя.
Борщ
Борщ теж є серед різдвяних страв, які можна приготувати у себе вдома. Раніше смак борщу був кислуватим, так як основний його складовою був квас. І хоча протягом кількох століть рецепт борщу видозмінювався - до капусти, морквині і петрушці додалася квасоля, а в XIX столітті - і помідори. Традиційний різдвяний борщ складається з бурякового квасу, самого червоного буряка, води і грибного відвару для смаку. До слова, борщ може бути в числі різдвяних пісних страв, адже його нерідко готують без м'яса.
Соління
Переймаючись питанням, які страви готують на Різдво, не забудьте поставити на святковий стіл соління. Можна сказати, що це легкі різдвяні пісні страви, які доповнюють будь-яку їжу. Якщо ви робили консервації і запаси ще з літа, то з соліннями на Різдво проблем бути не повинно.
Голубці
Голубці - це одна з найулюбленіших 12 страв на Різдво у багатьох українців. У капустяні листи загортали пшеничну, гречану або рисову каші, а також терту картоплю зі всілякими добавками. Листи капусти символізують продовження роду (недарма дітей «знаходили» в капусті). Голубці вважалися також і весільним стравою, так як своїм виглядом віддалено нагадували голубів.
Риба
Різдвяні страви для багатьох асоціюються ні з червоним м'ясом, а з рибою. Її рідко купують на Новий рік, а ось в Святвечір частенько пропонують для сім'ї та гостей. Рибу на Різдво готують в різних варіантах - смажать, печуть з овочами, а в деяких будинках прийнято заздалегідь робити заливну рибу.
Вареники
Вареники або варені пироги можна зустріти в італійській, китайській, литовській і слов'янській кухні. Хто придумав робити їх першими? Навряд чи ми коли-небудь дізнаємося про це. В українській кухні вареники вважалися святковою стравою і готувалися на великі свята, такі, як Різдво.
Пухкі, наповнені начинкою вареники також символізували продовження роду. І страви на Святий вечір теж завжди поповнювали вареники з різноманітною начинкою.
Капуста з горохом
Капусту з горохом не так часто зустрінеш серед 12 страв на Святий вечір у сучасних українців, хоча ще 2-3 покоління назад без нього не міг обійтися не один свято осінньо-зимового періоду. Капуста з горохом на Різдво - це щось середнє між юшкою і пісної кашею, яка дуже корисна для здоров'я.
Капусняк
Цікаво, що серед 12 страв на Святий вечір є капусняк. У кожній родині капусняк завжди готували по-різному, тому склад його інгредієнтів може трохи відрізнятися. Капусняк роблять як пісне домашнє блюдо або ж варять на бульйоні з грибів. Можливі також варіанти бульйонів з жирної свинини або риби.
Печені яблука
Різдвяні пісні страви - це завжди смачні запечені яблука. Щоб приготувати цей фрукт як десерт, яблука запікають з медом і родзинками. Зараз сучасна кухня пропонує нові варіанти приготування печених яблук на Святий вечір, доповнюючи їх особливими ароматними прянощами - корицею і гвоздикою.