Четвертий день Страсного тижня перед Великоднем називають Чистим четвергом, який цього року припадає на 13 квітня. Найголовніше, що повинні зробити віруючі у цей день – до сходу сонця помитися, таким чином очистившись.
Історія цього свята пов’язана з Тайною вечерею. Ісус, зібравши своїх учнів, омив їм ноги, показавши, що смиренність істинного християнина має бути безмежною.
Це також символ духовного та фізичного очищення. Його частиною стає обов’язкове відвідування храму – віряни мають молитися та сповідатись.
З цього дня і до Воскресіння Господнього всі церковні служби присвячують спогадам про страждання Ісуса Христа, які він пережив на землі.
Традиції Чистого четверга
Ще до сходу сонця християни намагалися “очиститися” водою – купалися в річці, озері або обливалися в лазні, щоб бути здоровим цілий рік.
Також прибираи будинок від пилу та бруду.
Саме в Чистий четвер можна починати фарбувати й розмальовувати яйця і готувати паски.
Крім того, господині готували сіль для Великоднього столу. Вони брали грудку солі, загортали її в ганчірку і клали у піч. Коли ганчірка обгорить, сіль збирали і зберігали. Вранці на Великдень, коли сідали за стіл розговлятися, господар клав цю сіль на хлібину і все це ставив на покутті під образами. Цю сіль зберігали і давали худобі при шлункових недугах.
Саме у Чистий четвер люди намагалися донести додому з церкви свічку так, аби не згасла. Для цього робили спеціальні ліхтарі з кольорового паперу або скла.
Полум’ям страсної свічки випалювали хрест у хаті на сволоці – від всякої нечисті.
Запалювали цю свічку і при тяжкій хворобі людей або худоби, а також під час тяжких пологів, давали в руки вмираючому.
Заборони у Чистий четвер
Оскільки цей день пов’язано з очищенням тіла, душі і житла від бруду, ті, хто в Чистий четвер у будинку бруд розводив, весь рік будуть жити в бруді й сварках.
Не можна віддавати з дому нічого цінного, а також позичати гроші, тому що разом з цінностями можна “віддати” і благополуччя.
Під час приготування їжі не можна порушувати піст. Це особливо тяжке випробування для тих господинь, які звикли знімати пробу з приготованих страв.