Традиційні і альтернативні варіанти приготування пасхальної здоби
Було б дивно, якби у Великодній тиждень ми запропонували вам приготувати стейки або супи. Особливо, коли паски ручної випічки знаходять все більшу популярність. Для того щоб у вас був вибір, яку саме паску спекти, ми підготували п'ять перевірених рецептів.
Паска «Традиційна»
![Рецепт паски: Як спекти паску на Великдень, 5 рецептів, фото-1 Рецепт паски: Як спекти паску на Великдень, 5 рецептів, фото-1]()
Кожна господиня, яка володіє традиційним, за її словами, рецептом паски, може бути свято впевнена, що саме її рецепт той самий «традиційно-традиційний». У редакції 04141com.ua теж є такий перевірений роками і задоволеними родичами рецепт.
Інгредієнти:
8-10 яєць
0,5 л молока
75 г (свіжих) або 10-15 г сухих дріжджів
150 г вершкового масла
500 г цукру
1 пакетик ванільного цукру
9 склянок борошна
1,5 ч.л. солі без верху
приготування:
Опара: Розвести дріжджі в теплому молоці, додати 1 столову ложку цукру і 2 склянки борошна. Ретельно перемішати суміш і поставити підніматися в тепле місце. Опара повинна збільшитися в три рази.
Тісто: Розтерти яйця з цукром і сіллю, додати до опари і перемішати. Додати борошно, постійно перемішуючи, і замісити некруте тісто. Накрити тісто харчовою плівкою або чистим рушником і залишити в теплому місці. Коли тісто збільшиться в 2-3 рази, розтопити масло на водяній бані, додати в нього ваніль і ввести в тісто. Ще раз добре вимісити і дати підійти. Форми для випічки змастити соняшниковим або вершковим маслом, можна покласти на дно шматок пергаментного паперу. Тісто потрібно відривати шматочками і наповнювати форму до половини.
Накрити форми рушником і дати підійти до країв. Потім поставити в духовку і випікати 15-20 хвилин при температурі 180-200 градусів. Відкривати духовку не можна - паски осядуть. Перевірити готовність паски можна за допомогою дерев'яної палички, нею потрібно проткнути тісто, якщо паличка суха - паска готова. Прикрасити паску можна звичайною білкової або шоколадною глазур'ю з кольоровим «пшоном» або можна зробити різноманітні візерунки з тіста, виліпити косички, листочки, хрестики та написи.
Сирна паска
В Україні традиційну здобну випічку називають - паска, на відміну від наших сусідів, у яких паска це блюдо зроблене з сиру. На цьому грунті часто виникають суперечки, але факт незаперечний: паска - це традиційна назва здобної випічки, блюдо з сиру називається сирна паска. Її і пропонуємо приготувати.
Інгредієнти:
5 яєць
1 кг сиру
200 г вершкового масла
200 г цукру
200 г сметани
лимонна цедра
цукати
ваніль
родзинки
мигдаль
приготування:
Сир протерти через сито, змішати його з маслом, яйцями і сметаною. Скласти все в каструлю, перемішати і поставити на невеликий вогонь. Постійно помішувати дерев'яною ложкою. Як тільки маса дійде до кипіння, зняти з плити і поставити на лід або в таз з холодною водою. Постійно помішувати, поки суміш не охолоне. Додати цукор, ваніль, родзинки, сухофрукти за смаком. Все ретельно перемішати, викласти в підготовлену форму і залишити в холодному місці на 12 годин.
Гарбузова паска
Всі ми звикли до традиційної здобної паски. Пропонуємо вам новий рецепт - гарбузової. Колір у неї яскравий і смак не тьмяний.
Інгредієнти:
500 г молока
300 г гарбуза
200 г вершкового масла
3 яйця (можна і без них)
200 г цукру
50 г пресованих дріжджів або 10-15 г сухих (читайте інформацію про пропорції на упаковці)
1,5 кг борошна
сіль за смаком
1/4 ч.л. ваніліну або пакетик ванільного цукру
приготування:
Гарбуз помити, очистити від шкірки і насіння, нарізати дрібними шматочками, посипати цукровим піском і дати постояти до виділення соку, відварити в ньому на повільному вогні до готовності. Масу протерти через дрібне сито, додати молоко, масло, яйця, цукровий пісок, сіль і розведені в невеликій кількості теплого молока дріжджі. Замісити тісто, поступово втручаючись невеликими порціями борошно і дати йому піднятися. Підготовлені форми заповнити тістом до половини, дати йому підійти до повного заповнення форми і випікати в духовці при температурі 180-200 градусів до готовності. Готовність перевірити дерев'яною паличкою.
Паска з мигдалем
Смак цієї паски досить незвичайний, за рахунок мигдалю. Опціонально можна експериментувати з різними лікерами і коньяками в рецепті. 1-2 чайних ложки рому або коньяку можуть урізноманітнити цей рецепт і відтінити мигдаль.
Інгредієнти:
1/2 л молока
1 кг борошна
5 яєць
50-70 г свіжих дріжджів або 10-15 сухих
200 г цукру
150 г родзинок
200 г очищеного мигдалю
1 лимон
300 г вершкового масла
сіль за смаком
приготування:
Довести молоко до кипіння і охолодити до кімнатної температури. В половині молока розвести дріжджі, додати 1 столову ложку цукру. У молоко, що залишилося висипати борошно, додати дріжджі, ретельно перемішати і, прикривши рушником або кулінарним папером, поставити в тепле місце для бродіння. Білок відокремити від жовтків і поставити в холодильник. Коли тісто підніметься, додати 5 збитих з цукром жовтків, розтоплене тепле масло, натерту цедру лимона, частина очищених подрібнених ядер мигдалю, родзинки і сіль. Білки збити до стійкої піни і додати в тісто, ретельно вимісити, перемішуючи зверху вниз. Покласти тісто в змащену м'яким маслом, посипану борошном форму, дати підійти, змастити поверхню жовтком, посипати мигдалем. Випікати при температурі 180 ° С до готовності.
Паска по-польськи
Цей рецепт прийшов до нас з Польщі. Він дуже схожий на наш звичний рецепт паски, але деякі відмінності все таки є. Наприклад, вершки. Вони роблять смак випічки дуже ніжним, а завдяки збитому білку тісто вийде, як пушинка.
Інгредієнти:
1,5 кг борошна
1 стакан молока
2 склянки вершків
50 г свіжих дріжджів або 10-15 сухих
10 яєць
800 г цукру
приготування:
Склянку гарячого молока, гарячі вершки і борошно ретельно розмішати, дати масі охолонути до 36-37 градусів. Додати розведені в невеликій кількості молока дріжджі і два яйця, ретельно перемішати, прикрити тісто рушником або пергаментним папером і поставити в тепле місце для бродіння. Коли тісто підніметься, додати решту жовтків, розтертих до білого кольору з однією половиною цукру, і білки, збиті з половиною цукру в густу піну. Масу акуратно перемішати дерев'яною лопаткою зверху вниз, додати борошно, що залишилося, і дати тісту піднятися вдруге. Потім ще раз тісто ретельно вимісити, помістити в змащену маслом і посипану борошном форму, заповнивши її до половини. Дати тісту ще раз підійти. Випікати при температурі 180-200 градусів до готовності.