В цій статті я продовжу розмову про одну з пандемій нашого часу - про цукровий діабет 2 типу (ЦД2). Початок був опублікований на сайті міста Новоград-Волинський в моїй статті "Як позбутись цукрового діабету 2 типу". Тоді переважно йшла мова про теоретичні аспекти цієї хвороби. А зараз розглянемо найпоширеніші міфи про ЦД2. Нерідко такі міфи створюються і підтримуються штучно в інтересах фармацевтичного бізнесу.
Я часто згадуватиму про "глікемічний індекс" (ГІ), тому відразу поясню, що це таке. Продукти з високим ГІ - це погано. Через високий вміст "швидких" вуглеводів вони сильно підвищують рівень глюкози в крові. Навпаки, продукти з низьким ГІ мало впливають на цей рівень. Обираючи продукти до свого столу, треба передусім звертати увагу на їх ГІ.
Таблиця глікемічних індексів поширених продуктів.
МІФ 1 (найшкідливіший): "ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ 2 ТИПУ ЩЕ НІХТО НЕ ВИЛІКУВАВ".
Не все так сумно. Насправді все більше наукових досліджень і практика доводять протилежне. Проте міф про непереможність ЦД2 міцно утримує свої позиції. Саме тому ЦД2 і процвітає. Як я писав в статті "Як позбутись цукрового діабету 2 типу", ця хвороба моє просту і зрозумілу причину - ожиріння. Тож і позбутись діабету можна, позбувшись зайвого жиру. Належне харчування разом з високою фізичною активністю здатні повністю привести до ладу всі порушення обміну речовин, спричинені ЦД2. Погана для декого новина - це працює за принципом "все або нічого": неважливо, скільки зайвих кілограмів ви скинули - 5 чи 25, важливо скільки залишилось. Вага має бути АБСОЛЮТНО НОРМАЛЬНОЮ і крапка. В ідеалі навіть має бути вільне місце в 1-1,5 кг на свята. Вирахувати свою належну вагу можна, скориставшись калькулятором ідеальної ваги на моєму сайті.
Доведеться РАЗ І НАЗАВЖДИ відмовитись від багатьох шкідливих звичок, і не лише в харчуванні, а й загалом змінити стиль життя. Успішно спроваджений ЦД2 далеко не йде і повернеться за лічені тижні, якщо знову взятись за старе. Саме тому обережні науковці переважно говорять не про одужання від ЦД2, а про повну ремісію (повне затихання) хвороби. Нехай так. Але тут є принципова відмінність від ремісії багатьох інших хвороб: не діабет, а ми самі вирішуємо, як довго триватиме ремісія. Ніколи не забувайте дбати про своє здоров'я і ремісія триватиме все життя. І приємний бонус - позбувшись зайвого жиру, випроводите не лише сам ЦД2, а й цілу зграю небезпечних розладів, що зазвичай ходять разом з ним і складають так званий "метаболічний синдром". Це високий артеріальний тиск, високий рівень холестерину, ліпідів низької щільності, тригліцеридів та ін. Тим самим радикально зменшите ризик інсульту, інфаркту і навіть онкології.
МІФ 2: "ДІАБЕТИКИ ПЕРЕДУСІМ МАЮТЬ ОСТЕРІГАТИСЯ ЦУКРУ".
Надто часто відмовою від цукру вся "дієта" й завершується. Насправді треба остерігатись ПОРОЖНІХ КАЛОРІЙ. "Порожні калорії" - це продукти, що мають надлишок калорій, але замало чогось корисного. Цукор далеко не головний постачальник таких калорій. Очолюють рейтинг "порожніх калорій" продукти, що взагалі не містять цукру і несолодкі на смак - картопля, рис, вівсяні і кукурудзяні пластівці, пшеничний хліб, вермишель, пшеничні крупи. Зазвичай такі продукти переповнені швидкими вуглеводами. Їх швидке засвоєння призводить до захмарного стрибка рівня глюкози в крові і глюкозного удару по тканинах-мішенях, як стінки судин, нервові і ниркові клітини і сітківка очей. Поряд з цим відбувається інтенсивний викид інсуліну, що стимулює апетит. Тож невдовзі після їжі знову з'являється сильне почуття голоду. Найгірший варіант "порожніх калорій" - поєднання швидких вуглеводів з жиром. Це торти, жирне печиво і т.п. Але й наші традиційні деруни зі сметаною чи вареники з картоплею під салом - ще та бомба для підшлункової.
Інформація для тих, хто хоче схуднути: в Новограді консультує дієтолог-нутріціолог
МІФ 3: "ЇСТИ МОЖНА ВСЕ, АЛЕ ПОТРОШКИ".
Таку дурницю часто радять діабетикам. Ні, їсти можна не все. По-перше, кожен по-своєму розуміє, що таке "трошки". До того ж, "трошки" має схильність поступово збільшуватись. По-друге, до переліку "всього" чомусь ніколи не потрапляє квашена капуста, зате там завжди є печиво. Тож, коли скласти разом "все і потрошки", то за день набереться казанок з верхом шкідливої і надто калорійної їжі.
МІФ 4: "ДІАБЕТИКАМ ТРЕБА ЇСТИ КАШІ".
Цю мантру ми чуємо щоразу, коли заходить мова про харчування діабетиків. На першому місці, звісно, вівсянка - це ж сама дієтичність. Проте хто сумлінно дотримується такої рекомендації, отримує невтішні результати аналізів. "Чому так? Я ж їм саму вівсянку!". А тому, що поїсти вівсянки - це те саме, що поїсти цукру прямо з пакета і ще й великою ложкою. Тож варто пильніше придивитися, чим же корисні каші і чи корисні вони взагалі. Для початку почитайте, що пишуть на пакунку з будь-якою крупою - там 65-75% вуглеводів (для порівняння: стільки ж або й дещо менше побачите на упаковці цукерок, морозива чи тістечок). З них лише 3-6% клітковини, яка не засвоюється, а вся решта - крохмаль, а це та сама глюкоза. Продукт, що складається на дві третини з глюкози - чим не дієта для діабетика? Відповідно і глікемічний індекс будь-якої каші цілком очікуваний. Так, вівсяні пластівці зі своїм ГІ 75 випереджають чистий цукор (65). А рис (ГІ 88) взагалі поза конкуренцією і майже наздоганяє глюкозу (ГІ 100). Це стосується як білого рису, так і бурого чи іншого кольорового. Трохи менший ГІ мають пшеничні крупи, цільна вівсянка, ячна крупа. Суттєвий недолік злаків - низька біологічна цінність протеїна (білка). Він придатний лише для спалювання на калорії. Те корисне, що є в злакових крупах - клітковина, вітаміни групи В, селен - все це є в інших продуктах, зокрема в овочах. Але якщо вже без каші ніяк, то краще обрати гречку чи пшоно. Вони теж глікемічні, проте мають кращий за складом протеїн. Непогана альтернатива злакам - бобові. Це квасоля, сочевиця, нут, соя, горох. Їх мінус - калорійні, плюси - неглікемічні (<30), мають вдвічі більше клітковини і мають високий вміст гарного за складом протеїна.
МІФ 5: "ЦІЛЬНОЗЕРНОВИЙ ХЛІБ КОРИСНИЙ".
Корисних для діабетиків сортів хліба не існує. Будь-який хліб дуже глікемічний і дуже калорійний. Взагалі, говорити про цільнозерновий хліб - це нонсенс. Цільнозерновою може бути крупа. В крупі зернові оболонки повністю чи частково збережені, тож більш-менш пригальмовують засвоєння запакованих в них швидких вуглеводів. З хлібом все не так. При помелі зерна на борошно зернові оболонки повністю руйнуються. Коли те, що до проходу через млин було зерновими оболонками, відділяють від борошна - то на виході отримують звичайне рафіноване борошно. А коли залишають, то отримують борошно «цільнозернове». Зрозуміло, що перемелені в дрібний пил оболонки ніяк не можуть впливати на поведінку швидких вуглеводів і ті засвоюються з такою швидкістю, на яку здатні. Тож по факту за глікемічним індексом і калорійністю цільнозерновий хліб майже не поступається звичайному пшеничному. Щоправда, цільнозерновий хліб містить трохи більше клітковини (3% проти 1%) і деяких вітамінів. Але їх вистачає і в інших продуктах, як овочі чи бобові. Тому не варто заради кількох грамів клітковини додавати собі з хлібом ще й кілька сотень зайвих калорій.
МІФ 6: "ДІАБЕТИЧНІ ПРОДУКТИ НА ФРУКТОЗІ КОРИСНІ".
Виробники таких продуктів посилаються на дослідження, за якими а) глікемічність фруктози складає лише 15% порівняно з глюкозою, б) фруктоза для засвоєння не потребує участі інсуліну. Але це лише половина правди, а сказати лише половину - це той самий обман. Насправді такі дослідження проводились серед здорових людей. При погано компенсованому діабеті фруктоза поводить себе зовсім інакше - печінка негайно переробляє її на глюкозу з відповідними наслідками. А ще надлишок фруктози у діабетиків сприяє прогресуванню жирової дистрофії печінки. Для інформації: ВООЗ (Всесвітня Організація Охорони Здоров'я) вилучила фруктозу з переліку замінників цукру. Натуральні фрукти теж містять фруктозу, але в кілька разів менше (5-7%) і повільніше перетравлюються. Тож помірна кількість не надто солодких фруктів не нашкодить. Помірна кількість - це 300-350 гр. на день.
МІФ 7: "ДІАБЕТИКАМ МОЖНА ЇСТИ МЕД".
Це знову про фруктозу. Нібито, оскільки мед переважно складається з фруктози, то він для діабетиків не шкідливий. Чи нешкідлива фруктоза для діабетиків - я вже пояснив вище. Ну і всім же відомо, що пасічники мішками згодовують бджолам звичайний цукор.
МІФ 8: "СИНТЕТИЧНІ ПІДСОЛОДЖУВАЧІ ШКІДЛИВІШІ ЗА САМ ЦУКОР".
Не можна відповідально стверджувати, що вони повністю безпечні, проте в помірних дозах їхню шкоду навіть близько не можна порівнювати з цукром. Найпоширеніший підсолоджувач сахарин вже використовують понад 100 років. За цей час проведено чимало досліджень, що не знайшли його негативного впливу на здоров'я.
Єдина проблема - сахарин стимулює апетит. Але цю ваду мають всі солодкі продукти. Під підозрою знаходиться цикламат. Саме цикламат є головним компонентом тих пігулок в пластикових дозаторах, що продають в супермаркетах. Він дозволений в більшості країн, включно з ЕС і Японією, але заборонений в США. Підставою для заборони стало досліждення, за яким цикламат викликав у лабораторних мишей рак сечового міхура. Багато фахівців вважають дане достідження некоректним, оскільки в експерименті мишам згодовували величезні дози препарату, порівнянні з їх власною вагою. Тож американці замовили нове дослідження, але до його закінчення про всяк випадок цикламат заборонили. Краще обходитись якнайменшими дозами підсолоджувачів і не зациклюватись на якомусь одному, а поєднувати різні. А ще є гарний підсолоджувач природного походження - стевія. Це солодка трава родом з Південної Америки. Стевію вживають висушеною в натуральному вигляді, або її екстракт в краплях чи в пігулках. В Японії діабетики використовують стевію понад 40 років. Японські вчені дослідили вплив стевії на здоров'я з притаманною японцям дотошністю і визнали її цілком безпечною навіть при дуже тривалому вживанні, протягом десятиліть. Загалом міфів і непорозумінь про ЦД2 чимало, але щоб розповісти про все, знадобиться написати цілу книжку. Як не треба робити і чого не треба їсти - ви вже знаєте. В наступній статті розповім, що можна і треба їсти, щоб бути здоровим. Можливо, саме з цього треба було починати, але вже як вийшло. Нагадаю, що я консультую з питань схуднення і здорового харчування.
Записатись на консультацію можна за попередньою домовленністю по тел. 066-089-59-90. Мій офіс знаходиться за адресою: м. Новоград-Волинський, в. Шевченка, 42, 2-й поверх. Деталі на моєму сайті.