Через часті відімкнення світла новоградці хвилюються за свої запаси харчових продуктів. Проте є декілька способів не дати зіпсуватися вмісту холодильника і навіть йому можна знайти альтернативу. Ми зібрали поради від РБК-Україна та Євгена Клопотенка.
Як зберегти холод у вимкненому холодильнику
Щоби продукти не зіпсувалися, у холодильній камері температура повинна бути не вищою за +4°С, у морозильній – не вищою 0°С. Підтримати її можна наступним чином:
- покласти лід. Найпростіше наперед заморозити ємності з водою: частину можна залишити в морозилці, частину поставити у холодильник. Або можна придбати сухий лід чи у блоках;
- не відкривати двері. За таких умов в холодильнику продукти будуть безпечними 4 год, у повній морозилці – 48 год, у напівпорожній – 24 год;
- якщо температура в холодильнику не вища за +4°С або в продуктах є крижані кристали, її можна безпечно готувати чи знов заморозити;
- якщо відімкнення тривало довго і температура в холодильнику вища за норму, вживання продуктів може бути небезпечним.
Альтернатива холодильнику
Передусім вона важлива мешканцям багатоповерхівок. Тож є наступні варіанти:
- термосумка, ізотермічний контейнер. По суті мініхолодильник: у першому випадку у вигляді сумки з фольгованими стінками, у другому – пластикового контейнера. Всередину для утримання низьких температур кладуть лід чи акумулятори холоду. Тримає низьку температуру від 4 до 12 годин. Влітку гарно виручить на пікніку;
- «атмосферний холодильник». Продукти, які слід зберегти, кладуть у герметичний посуд, а той – у ємність з водою. Посуд накривають мокрим рушником, кінці якого опускають у воду. «Конструкцію» тримають у прохолоді;
- неопалювальний балкон. Головне, не тримати продукти на сонці. І добре загорнуті продукти навіть можна вивішувати за вікно.
Як зберігати продукти без холодильника
Заморожені продукти. Загортають у поліетилен, далі у плівку з бульбашками. Потім загортають у папір, наостанок в покривало чи ковдру.
Фрукти, ягоди, овочі. Більшість овочів та фруктів добре зберігаються без холодильника, головне знайти їм прохолодне місце якомога далі від джерела тепла та сонячних променів. Із ягід можна зварити джем чи компот, особливо, якщо вони підтанули у морозилці.
М'ясо. Найліпше зберігається у термосумках. Також його можна загорнути у папір та рушник та тримати за вікном, якщо там мінусова температура. Якщо є газ і ризик, що м'ясо зіпсується, можна готувати тушкованку. У крайньому разі його можна посолити, однак перед приготуванням доведеться вимочувати.
Сир, вершкове масло. Сир слід тримати загорнутим у пакет, аби не завітрився, якомога далі від джерела тепла. Масло обгортають пергаментом, кладуть у посудину, тоді заливають холодною водою з дрібкою солі та ставлять зверху прес. Так само, зберігати слід у прохолодному місці: на балконі, наприклад.
Сметана, молоко. Сметану тримають у скляних банках в холодній воді. До молока додають пів чайної ложечки соди (з розрахунку на 3 літри), кип’ятять та тримають у чистих сухих банках, бажано на холоді.
Риба. З неї також готують рибну тушкованку, солять чи сушать. Найпростіше засолити: пересипати сіллю у ємності, а перед приготуванням вимочити.
Яйця. Близько тижня вони можуть цілком гарно зберігатися й при кімнатній температурі. Щоб протримати довше, їх варто вимити холодною водою, добре висушити й зберігати у торбинці зі жменькою рису.
Ковбаса. Рушничок змочують солоною водою, загортають ковбасу й тримають у прохолодному місці.