У Вінницькій громаді – спалах гепатиту А, більш відомого як хвороба Боткіна. У лікарнях вже перебуває понад 150 осіб. Центр громадського здоров'я МОЗ України розповів про симптоми та способи запобігання.
Отож ця хвороба – це запальне інфекційне захворювання печінки, і вона має харчове походження. Інфікується людина через вживання їжі та води, у якій є збудник, чи під час близького контакту з тим, хто вже захворів.
– Гепатит А зберігається протягом тижня при кімнатній температурі в сухому середовищі, у воді — від 3 до 10 місяців, у випорожненнях — до 30 діб. Проте ВГА гине через 5 хв кип’ятіння. Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14–28 днів, – йдеться у повідомленні.
До симптомів відносять втомлюваність й слабкість, втрату апетиту, підвищення температури тіла, блювоту й діарею, важкість справа під ребрами, жовтяницю, потемніння сечі.
Профілактика – передусім це вакцинація, і вона не включена в обов'язковий календар щеплень, тобто рекомендована, проводиться за епідемічними показаннями. І звичайно, це гігієна. Тож необхідно:
- мити руки перед приготуванням, вживанням їжі, після туалету;
- овочі та фрукти ретельно мити перед споживанням чи приготуванням;
- небутильовану воду кип’ятити, воду з сумнівних джерел не вживати;
- уникати купівлі харчових продуктів на стихійних ринках;
- домашні молочні продукти обов'язково піддавати термічній обробці;
- при симптомах захворювання звертатися до лікаря.