Гепатит А: причини, симптоми, профілактика

У Вінницькій громаді – спалах гепатиту А, більш відомого як хвороба Боткіна. У лікарнях вже перебуває понад 150 осіб. Центр громадського здоров'я МОЗ України розповів про симптоми та способи запобігання.

Отож ця хвороба – це запальне інфекційне захворювання печінки, і вона має харчове походження. Інфікується людина через вживання їжі та води, у якій є збудник, чи під час близького контакту з тим, хто вже захворів.

– Гепатит А зберігається протягом тижня при кімнатній температурі в сухому середовищі, у воді — від 3 до 10 місяців, у випорожненнях — до 30 діб. Проте ВГА гине через 5 хв кип’ятіння. Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14–28 днів, – йдеться у повідомленні.

До симптомів відносять втомлюваність й слабкість, втрату апетиту, підвищення температури тіла, блювоту й діарею, важкість справа під ребрами, жовтяницю, потемніння сечі.

Профілактика передусім це вакцинація, і вона не включена в обов'язковий календар щеплень, тобто рекомендована, проводиться за епідемічними показаннями. І звичайно, це гігієна. Тож необхідно:

- мити руки перед приготуванням, вживанням їжі, після туалету;

- овочі та фрукти ретельно мити перед споживанням чи приготуванням;

- небутильовану воду кип’ятити, воду з сумнівних джерел не вживати;

- уникати купівлі харчових продуктів на стихійних ринках;

- домашні молочні продукти обов'язково піддавати термічній обробці;

- при симптомах захворювання звертатися до лікаря.