
17:25, 18 жовтня 2017 р.
Коли в Україні почнеться Різдвяний піст

Різдвяний піст у православних християн починається цьогоріч 28 листопада
Щорічно Різдвяний піст починається в один і той же час (28 листопада) і закінчується 6 січня. Цей піст вважається останнім у році і готувати тіло і душу до одного з головних свят Різдва Христового.
Починається він відразу після свята Святого апостола Пилипа, тому і називається, іншими словами Пилиповим постом, (в Церковному статуті іменується Чотиридесятницею).
Весь піст віруючі умовно ділять на три етапи, в залежності від яких і змінюється харчування:
з 28 листопада по 19 грудня (святкування дня святого Миколая Чудотворця),
з 20 грудня по 1 січня,
з 2 по 6 січня.
Особливості Різдвяного посту
У період посту церква не проводить вінчання і хрещення, також не рекомендується призначати весілля на цей період, оскільки час посту - це період покаяння і молитви, цьому і слід присвятити себе в ці відповідальні дні.
Різдвяний піст 2017-2018 - харчування по днях
З 28 листопада по 19 грудня:
Понеділки, середи і п'ятниці - сухоїдіння. У їжу вживається тільки "сира" їжа, яка не пройшла термічну обробку. Дозволяються овочі, фрукти, горіхи, гриби, мед.
Вівторки і четверги - гаряча їжа, приготована на рослинній олії. Сміливо включайте в раціон каші і вегетаріанські супи.
Суботи і неділі - до меню, якого слід дотримуватися у вівторок і четвер, додається риба і вино.
На цей період випадає свято Введення у храм Пресв. Богородиці. На честь цієї події відбувається послаблення посту - дозволяється вживати рибу, вино, гарячу їжу з олією.
З 20 грудня по 1 січня:
Понеділок, середа, п'ятниця - тільки сухоїдіння.
Вівторок, четвер і всі вихідні дні - гаряча їжа з рослинним маслом.
З 2 по 6 січня:
Понеділок, середа (2.01) і п'ятниця (4.01) - сухоїдіння.
У вівторок (1.01) і четвер (3.01) - гаряча їжа без олії.
Всі вихідні дні - гаряча їжа з рослинним маслом.
У переддень Різдва (6-го січня) - не можна вживати їжу до появи 1-ої зірки.
Розпочинати слід з куті - це особлива страва, що складається з зерен пшениці або рису, замочені у воді. Кутю підсолоджують медом, додають туди сухофрукти, мак, родзинки, горіхи і ін.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Оголошення
11:20, 28 березня
17
18:43, 24 березня
10:01, 1 квітня
live comments feed...