• Головна
  • Католицьке Різдво. Традиції святкового столу
13:25, 24 грудня 2017 р.

Католицьке Різдво. Традиції святкового столу

Католицьке Різдво. Традиції святкового столу

Різдво - офіційне свято більш ніж в 140 країнах. 25 грудня його відзначають католики всього світу. Святкування народження Ісуса Христа починається зі сходом першої вечірньої зорі, яка за переказами сповістила весь світ про народження Сина Божого. У переддень Різдва - 24 грудня, дотримується особливо суворий піст (Святвечір).

У цей день прийнято подавати на стіл зварені з медом пшеничні зерна. У Святвечір вся сім'я збирається за столом, за який також прийнято запрошувати когось самотнього або бідного - щоб ніхто не залишився в стороні від свята. Одне місце за столом залишається не зайнятим - це означає, що сім'я готова прийняти самотнього подорожнього (Христа, якому колись не знайшлося місця). Далі Різдво святкується протягом семи днів, і закінчується першого січня. Свято багате різними традиціями і правилами, ми ж поговоримо про те, що прийнято подавати до столу і їсти в Різдво.

По-перше, в будинку в Різдво завжди повинні бути солодощі та фрукти, Щоб обдарувати колядників. Незважаючи на те, що офіційні церкви засуджують цей звичай як язичницький, традиції колядування досить сильно розвинені в різних країнах. У дні святкування Різдва також прийнято заломлювати традиційний «різдвяний хліб» - це прісні облатки, які освячуються в храмах, і їх їдять як перед різдвяною трапезою, так і під час привітання один одного. Ділячись один з одним освяченим хлібом, прийнято просити вибачення за образи.

Окремою традицією є багатий і різноманітний різдвяний стіл, за яким прийнято збиратися всією сім'єю. За столом дотримується певна черговість в подачі страв. На початку подається варена пшениця (кутя, сочиво), яка є символом райського достатку. Потім подається вівсяний кисіль, який символізує старозавітний час. Він заливається медовою водою - знак того, що Ісус приніс надію на краще життя. Після цього подається рибне блюдо- символ Христа і християнства. Після риби подають солодкий журавлинний кисіль, який символізує кров Христову, яка знищила гіркоту гріха. Потім подають сім сортів солодощів, які є символом семи таїнств. У кожній країні є свої традиційні різдвяні страви. Так, в Англії Різдво не обходиться без індички і різдвяного ромового пудингу, який підпалюється перед подачею на стіл. У Франції крім індички прийнято готувати паштет з печінки, устриць і сири. У Данії на Різдво вас обов'язково пригостять качкою або гусаком і солодкою рисовою кашею з родзинками і корицею. У Китаї також живе досить багато християн, і там на різдвяний стіл ставлять імператорське блюдо - знамениту «качку по-пекінськи». Іспанці балують себе засмаженим на вертелі молочним поросям і різноманітними морепродуктами, а португальці - стравою з солоною тушкованою тріскою, яку прийнято запивати портвейном. У скандинавських країнах до свята готуються грунтовно: за кілька тижнів починають різати різдвяних поросят, робити кров'яну ковбасу. Після застілля починаються святкові веселощі з піснями, танцями, привітаннями та подарунками.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Різдво #католицизм #свято #стіл #страви #традиції
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...