11:35, 15 листопада 2023 р.
На Звягельщині грибник отруївся коричневим королівським мухомором
У Звягельському районі зафіксували випадок отруєння дикорослими грибами. Сталося це у одному із сіл Барашівської сільської територіальної громади. Так, причиною отруєння стали дикорослі гриби, а саме коричневий королівський мухомор. Про таке інформує Звягельский районний відділ ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб». І нагадує про правила, котрі пам’ятати під час тихого полювання.
1. Збирати та споживати варто лише ті гриби, котрі їстівні та добре відомі.
2. Варто вивчити особливі ознаки отруйних грибів, особливо тих, котрі схожі на їстівні. Наприклад, блідої поганки, котра може спричинити важке отруєння, можливо і з летальним наслідком. Так, біля основи ніжки бліда поганка має потовщення із плівкою-мішечком, на ніжці є «комірець», пластинки знизу завжди білі, а шапочка біла, жовтувата чи зеленкувата.
3. Гриби слід збирати з цілою ніжкою, не лише капелюшки: це дасть змогу перевірити, чи не назбирали отруйних видів.
4. Не можна збирати та їсти червиві, переспілі, слизькі гриби.
5. Не варто збирати гриби у місті (дворах, скверах, парках), біля звалищ, доріг, промислових підприємств, залізниць.
6. Не слід поживати гриби дітям до 10 років, літнім людям, пацієнтам з захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
7. Отруйні гриби не призводять до потемніння цибулини чи срібла, це міф! Так само міф, що алкоголь може нейтралізувати дію грибної отрути: навпаки, він підсилює її всмоктування у кров.
8. Зібрані гриби слід розібрати, посортувати, перевірити та зварити в день принесення додому. Сумнівні слід викинути.
9. Готувати слід страву з одним лише видом грибів.
10. Вимог кулінарної обробки грибів та обов’язкового дворазового проварювання слід дотримуватися неухильно. Гіркі гриби слід добре вимочити.
11. Небезпечно купувати гриби у місцях стихійної торгівлі у невідомих осіб.
12.Перші ознаки отруєння (нудота, блювота, діарея, сильний біль у шлунку, слабкість) – привід термінового звернення за медичною допомогою. Так, з’являються симптоми через 3-8 годин після споживання грибів (бліда поганка дає симптоми аж через 12-24 годин). Починається все з сильного болю у шлунку, далі з'являються інші симптоми, навіть судоми. Дітьми отруєння грибами переноситься особливо важко.
Перш допомога до приїзду медиків – штучно викликати блювання у того, хто отруївся. Також йому слід багато пити – міцного чаю чи підсоленої води.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
09:03
Вчора
ТОП новини
Оголошення
15:48, 16 листопада
17
15:13, 20 листопада
1
13:36, 15 листопада
live comments feed...